26.3.2012

Del Amitri - Don't Come Home Too Soon


Del Amitri on Skotlannin amerikkalaisin bändi. Nimensä puolesta amerikkalaisin on kyllä ihanaisen Sharleen Spiterin luotsaama Texas, mutta musiikillisesti se on Del Amitri. Skotlannin Eagles. Keksin sen juuri. On kyllä hyvin mahdollista, että joku on tuota vertausta käyttänyt aiemminkin, mutta sehän vaan kuvastaisi sitä, kuinka osuva se on.
Jake Nymankin kyseli joskus Onnenpäivät-ohjelmansa kuuntelijakilpailussa kompamaisesti, että mistähän kaupungista tämä seuraava bändi on kotoisin. Soitti sitten jotain Del Amitria. Jos ei asiaa tietänyt, niin todennäköisesti veikkasi jotain Memphis Tenneseetä tjms. Oikea vastaus oli kuitenkin Glasgow.
Se oli vielä sitä aikaa kun oikeat vastaukset pistettiin radioon postikortilla. Itsekin taisin omani pistää. Ainakin monesti vastailin noihin tietokilpailuihin, mutten koskaan voittanut mitään. Se nyt ei ollut mikään yllätys. Mutta tärkeintähän ei ole voitto, vaan...jalkapallo.

1998 jalkapallon maailmanmestaruuskisat pidettiin Ranskassa. Mukana oli 32 maata. Skotlanti yhtenä niistä. Se oli mukana kisoissa kahdeksatta kertaa. Edellisillä kerroilla joukkue oli joka kerta pudonnut heti ensimmäisellä kierroksella, vaan kuinka kävisi nyt.

Ennen kisoja julkaistiin kokoelmalevy, johon oli kerätty maiden omia kannustuslauluja. Tunnelma useimmilla biiseillä on riehakas. Onhan jalkapallo iloinen asia. Skotlannin kappale kuitenkin erottuu tuosta joukosta. Sen kappale oli hidas ja melankolinen. Aivan kuin Skotlanti olisi luovuttanut jo ennen kisoja. Kappaleen nimi oli Don't Come Home Too Soon ja sen esitti Del Amitri.

Noh. Biisin nimihän tietysti tarkoittaa sitä, että joukkueen toivottiin viihtyvän ranskanmaalla mahdollisimman pitkään. Mielellään tietysti kisojen finaaliin saakka. Mutta se varovainen tapa millä sitä varovasti kyseltiin ja varovasti anottiin ei ehkä ollut kovinkaan mielialaa kohentava. Eikä ainakaan joukkueen taisteluhenkeä nostattava. Ehkä ne edelliset - seitsemän alkulohkoihin päättynyttä kisakertaa - kolkuttelivat skottien takaraivoissa. Oliko Skotlanti jo luovuttanut, vaikka kisat eivät olleet vielä edes alkaneet. Sanoistakin on luettavissa, että kukaan ei joukkueelta suuria odottanut, kunhan vain tekisivät parhaansa.

Skotlannin lohkoon osuivat Brasilia, Marokko ja Norja. Kahdelta ensimmäiseltä tuli kuokkaan, mutta Norjan kanssa Skotlanti venyi tasapeliin asti. Se ei kuitenkaan riittänyt kuin lohkon viimeiseen sijaan. Kotiin lähtö oli edessä - liian aikaisin.

Don't Come Home Too Soon ei ole missään tapauksessa Del Amitrin paras kappale. Ei todellakaan. Suoraan sanottuna se on aika tylsä biisi. Ja ainakin jos miettii sen tarkoitusperää. Mutta muuten Del Amitri on erittäin hieno ja tutustumisen arvoinen bändi. Ainakin jos sattuu tuollaisesta keskitien amerikanrokista pitämään. Siinä tapauksessa Del Amitri ei petä. Levyjä bändi on tehnyt kymmenkunta. Ensimmäinen 1985 ja viimeisin 2009.

Del Amitrin tämänhetkisestä tilanteesta en osaa sanoa mitään. Bändin omien sivujen mukaan ovat keikkailleet viimeksi vuonna 2010, eikä levyrintamaltakaan ollut mitään kerrottavaa. Lieneekö bändi lopettanut toimintansa. Kaikentietävä Wikipediakin on asiasta ymmällään. Sieltäkään ei asiaan saanut selvyyttä. Sen sijaan laulusolisti Justin Currie on julkaissut ainakin pari soololevyä. Pikaisen kuuntelun perusteella kovin tutunkuuloista tavaraa. Ehkäpä tästä saakin pientä valaistusta Del Amitrin nykyiseen olemattomuuteen. Justin Currie teki Bändin lähes kaikki biisit. Nyt hän esittää samanlaista materiaalia soolourallaan. Eli rivien välistä luettuna: Olisikohan se ollut sitten siinä - Del Amitri nimittäin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi: